Δελτίο τύπου Erasmus

Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

υποδοχής  μαθητών και καθηγητών του   Osnovna škola Višnjeva σε κινητικότητα από την Κροατία στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Project code: 2023-1-HR01-KA121-SCH-000129434 στο 3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Καλοχωρίου)

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14/4/2024 – 19/4/2024. Οι συμμετέχοντες στην ομαδική κινητικότητα Erasmus+ αντιπροσωπεύουν ένα διαφορετικό μείγμα μαθητών ηλικίας 12 και 13 ετών, που επιλέχθηκαν με βάση την βαθμολογία τους στο δημοτικό σχολείο,  περιελάμβανε μαθητές και των δύο φύλων (3 κορίτσια, και  3 αγόρια) που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικο-πολιτιστικά υπόβαθρα. Οι γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα κυμαίνονται μεταξύ Α2 και Β1.

Ο κύριος εκπαιδευτικός στόχος αυτής της κινητικότητας ήταν η διαπολιτισμική μάθηση: ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, σεβασμός και συνειδητοποίηση διαφορετικών πρακτικών και πολιτισμών, ανάπτυξη κοινωνικών και φιλικών σχέσεων, χρήση διαφορετικών κοινωνικών κανόνων σε επίσημες και ανεπίσημες καταστάσεις. επικοινωνία και αλληλεπίδραση στην αγγλική γλώσσα. Αυτή η κινητικότητα  προσέφερε στους μαθητές μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουν διαφορετικά στυλ διδασκαλίας και μαθησιακές πρακτικές που σίγουρα θα συμβάλουν στην προσωπική και ακαδημαϊκή τους ανάπτυξη. Ήταν μια τέλεια αφορμή για σύσφιξης σχέσεων, συνεργασίας και επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές των δύο σχολείων και συνειδητοποίησης ότι αποτελούν μέρος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Συγκεκριμένα:

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 ο Διευθυντής και η Υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Καλοχωρίου μαζί με αντιπροσωπεία του μαθητικού δυναμικού και εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του υποδέχτηκαν την αποστολή των μαθητών/ριων και των συνοδών καθηγητών τους στο αεροδρόμια Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Την Δευτέρα 15/4/2024  πραγματοποιήθηκε το Welcome - School tour (Κυριαζής Δ., Χρυσάφη Ελ., Θεοφανίδης Θ., Καλαϊτσίδου Β.) και το English class - Ice breaking (Τσαλκιτζίδου Λ.) στη βιβλιοθήκη του σχολείου και σε αίθουσα διδασκαλίας όπου οι μαθητές/ιες από  τις δύο χώρες συμμετοχής, αρχικά, συγχρωτίστηκαν μεταξύ τους και τους δόθηκε ο αναγκαίος χρόνος να γευτούν την εμπειρία της γνωριμίας. Παρακολουθώντας το Explore Thessaloniki (Γαζακής Αντ.) είχαν μία πρώτη γνωριμία με τα μνημεία της Θεσσαλονίκης τα οποία τα επισκέφθηκαν από κοντά  μέσω του προγράμματος Sightseeing tour in Thessaloniki+ Thermaikos boat  (Γαζάκης Αντ., Κυριαζής Δ., Μουταφίδου Αν., Λυπουρλή Μ., Καραχαρίση Σ., Κρανά Δ., Βάρκα Ε., Χρυσάφη Ελ.), αφού προηγουμένως γευμάτισαν στην βιβλιοθήκη του σχολείου School Lunch  (Χανόγλου Ελ., Καραχαρίση Σ.).

Την Τρίτη 16/4/2024 οι φιλοξενούμενοί μας μαθητές και μαθήτριες ξεκίνησαν την μέρα τους με το μάθημα  Get to know Greece & Croatia (Μουταφίδου Αν., Σεραφειμίδου Αν.) για να γνωρίσουν οι μαθητές/ιες των δύο χωρών στοιχεία της άλλης χώρας, συνέχισαν με το  Fast Fashion: What do I know?  για να προβληματιστούν ως καταναλωτές για τις συνέπειες της μόδας στο περιβάλλον, και συμμετείχαν στην παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής Radio Production at European School Radio (Χανόγλου Ελ., Χρυσάφη Ελ., Μπουτούρη Αν.) από κοινού με τους έλληνες συμμαθητές τους της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου μας. Στη συνέχεια ακολούθησε ποδηλατάδα στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου μαζί με πολλούς μαθητές του σχολείου μας Kalochori Lagoon Experience - Bicycles - Lunchbox (Κυριαζής Δ., Κρανά Δ.), όπου συμμετείχαν σε παρατήρηση των Φλαμίνγκο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εχεδώρου Φύσις, σε αγώνες τοξοβολίας, Dodgeball Physical Education “Let’s play dodgeball” (Κυριαζής Δ., Κρανά Δ., ΚαλαΪτσίδου Βαρβ., Χρυσάφη Ελ) και πικ νικ.

Την Τετάρτη 17/4/2024 οι φιλοξενούμενοί μας μαζί με τους μαθητές/τριες και τους καθηγητές τους σχολείου μας πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή στη Βεργίνα. Αφού ξεναγήθηκαν στο μουσείο, στη συνέχεια επισκέφτηκαν τη Σχολή του Αριστοτέλη στη Μιέζα και τέλος τον Άγιο Νικόλαο Νάουσας. Στόχος η γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας μέσα από την επίσκεψη σημαντικών μνημείων και των φυσικών ομορφιών της περιοχής.

Την Πέμπτη 18/4/2024 οι φιλοξενούμενοί μας παρακολούθησαν  στο εργαστήριο Καλλιτεχνικών  το μάθημα Drawing comic figures (Πάτερος Γ., Καλαϊτσίδου Β.), γνώρισαν τα ομηρικά έπη μέσω γνωστών έργων ζωγραφικής με το μάθημα  Homeric Odyssey by paintings (Λυπουρλή Μ., Καραχαρίση Σ., Πανταζίδου Χρ.), διασκέδασαν με το μάθημα μουσικής με τίτλο  Have fun with boomwhackers  (Αγγούσης Ν.,Χρυσάφη Ελ.) και με το εργαστήριο Let's dance with the Greeks (Κυριαζής Δ.,Χρυσάφη Ελ., Κρανά Δ.). Στη συνέχεια γευμάτισαν σε τοπικό εστιατόριο, ενώ η ημέρα ολοκληρώθηκε με βραδινή διασκέδαση σε ταβέρνα στην περιοχή Λαδάδικα.

Την Παρασκευή 19/4/2024 τα μαθήματα Class Mathematics Pythagoras (Θεοφανίδης Θ., Χρυσάφη Ελ.) και Computer informatics course (Παπαδήμου Τζ., Βάρκα Ε.) έδωσαν την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους μαθητές να  παρακολουθήσουν  τα μαθήματα των μαθηματικών και της πληροφορικής αντίστοιχα μαζί με τους έλληνες συμμαθητές τους. Οι δραστηριότητες  ολοκληρώθηκαν με το μάθημα Let’s cook greek food (Λυπουρλή Μ., Καραχαρίση Σ., Ανδρεάδου Μ.) στη διάρκεια του οποίου μαγείρεψαν όλοι μαζί ελληνικά εδέσματα και με το εργαστήριο Meet my family and my homeplace, αφού φιλοξενήθηκαν για λίγες ώρες σε σπίτια επιλεγμένων μαθητών/ιων του σχολείου μας. 

Ακολούθησε η τελετή λήξης με την απόδοση των αναμνηστικών διπλωμάτων και άλλων δώρων. Το κλίμα συγκίνησης κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος ήταν εμφανές σε όλους. Τα παιδιά ένιωσαν την πληρότητα της διάχυσης της γνώσης και της εμπειρίας τους και πιο ώριμα συνεχίζουν το ταξίδι τους στο δρόμο της ζωής.

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScEo3Tf02ZLkKIkQNrndPah0BswWB3VlGISBm_9RPnoCYZWPg/viewform?usp=sharing  που συμπληρώθηκε από την αποστολή του Osnovna škola Višnjeva που επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Καλοχωρίου, οι μαθητες/ιες και οι συνοδοί καθηγητές τους Dane Končar, Lada Malinović, Maja Grbačić είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την γαστρονομία, τον τρόπο διασκέδασης, το φυσικό περιβάλλον, το εκπαιδευτικό σύστημα, την καθημερινή ζωή και να ανακαλύψουν κοινούς προβληματισμού με τους Έλληνες μαθητές και συναδέλφους τους. Οι μαθητές/ιες βίωσαν την εμπειρία της επαφής με ποικίλες πρακτικές στη σχολική πραγματικότητα, διαφορετικές δράσεις και νοοτροπίες, στοιχεία που διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και τους θέτουν σε τροχιά εξέλιξης και βελτίωσης σε προσωπικό επίπεδο. Το μόνο αρνητικό που αναφέρθηκε στο ερωτηματολόγιο ήταν η διάρκεια του ταξιδιού, καθώς οι πέντε μέρες τους φάνηκαν λίγες και θα ήθελαν να παραμείνουν κοντά μας περισσότερο.

Η προβολή της επίσκεψης αυτής και η διάχυση των αποτελεσμάτων της γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Γυμνασίου Καλοχωρίου:

 http://gym-kaloch.thess.sch.gr/joomla25/index.php/news/710-erasmus .

 
 
 

Μηχανές Αναζήτησης