Εκδήλωση Ημέρας Μνήμης Ποντιακού Ελληνισμού 2024

Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και έντονης συναισθηματικής φόρτισης, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος» του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), στη Σίνδο Θεσσαλονίκης εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με τίτλο «Πατρίδα της καρδιάς μας Αλησμόνητη». H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σίνδου σε συνεργασία με την Τεχνική Σχολή Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Τ.Ε.Σ.Ε.Κ.) Μακάριος Γ’ Λευκωσίας και το Γυμνάσιο Καλοχωρίου. 

Πλήθος μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών, κατοίκων και εκλεκτών προσκεκλημένων, γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο «Αλέξανδρος» στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Σίνδου, αγκαλιάζοντας με την παρουσία και το χειροκρότημά τους τις προσπάθειες των διοργανωτών.

«Ο Πόντος είναι η Αλησμόνητη Πατρίδα της καρδιάς μας…Μέσα στην ψυχή μας εμείς οι Πόντιοι κρατάμε δύο πατρίδες. Εκείνη που μας άντρωσε κι εκείνη που δε γνωρίσαμε ποτέ.», τόνισε η Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Σίνδου κα Αντιγόνη Σαββίδου, προλογίζοντας την εκδήλωση ενώ στη συνέχεια ξετύλιξε συνοπτικά το ιστορικό πλαίσιο και τα γεγονότα που αποτυπώνουν τα δεινά των Ποντίων κατά την διάρκεια του διωγμού τους από το τουρκικό κράτος, δίχως να παραλείψει αντίστοιχες αναφορές και για τα δεινά του Κυπριακού Ελληνισμού. «Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αυταπόδεικτη ιστορική αλήθεια. Κανένας δεν μπορεί να διαγράψει ή να ξαναγράψει την ιστορία. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει τις φωνές των νεκρών. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα στη μνήμη.» τόνισε, κλείνοντας την τοποθέτηση της με γνωστούς στίχους: «Αλί εμάς και βάι εμάς, πάρθεν η Ρωμανία! Μοιρολογούν τα εκκλησιάς, κλαίγνε τα μοναστήρια κι ο Γιάννες ο Χρυσόστομον κλαίει, δερνοκοπιέται,-Μη κλαίς, μη κλαίς Αϊ-Γιάννε μου, και δερνοκοπάσαι -Η Ρωμανία πέρασε, η Ρωμανία ‘πάρθεν. -Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο», κηρύσσοντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη των εργασιών της ημερίδας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο συγκινητικός χαιρετισμός του Διευθυντή της Τ.Ε.Σ.Ε.Κ. Μακάριος Γ’ Λευκωσίας κ. Αντώνη Θεοδώρου ο οποίος επισήμανε την αναγκαιότητα διατήρησης της ιστορικής μνήμης και την δημιουργία κοινών ιστορικών/πολιτισμικών καταβολών, ώστε οι επόμενες γενιές να αποκτήσουν πλήρη συνείδηση των κοινών δεινών Ελλαδιτών και Κυπρίων ώστε να αποτελέσουν οι ίδιοι το σθεναρό ανάχωμα έναντι της ιστορικής λήθης.

«Τι να πρωτοθυμηθεί και τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτά τα χρόνια της συμφοράς!» ανέφεραν μεταξύ άλλων στην ομιλία τους για τα δραματικά γεγονότα και τα δεινά των Ποντίων οι μαθήτριες Μπαλούτη Ε. και Καλτσίδου Α., καταλήγοντας στην υποχρέωση των νέων της εποχής μας για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα αδελφοσύνης των λαών. Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η εκφώνηση του όρκου των Ποντίων μαχητών από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σίνδου και τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Διαβατών Δήμου Δέλτα, καθώς επίσης και η αναφορά των μαθητριών Φρεγγίδου Μ. και Τριανταφυλλίδου Γ. στις φρικαλεότητες της Γενοκτονίας.

Την σκυτάλη πήρε ένα σύντομο οδοιπορικό στα Μοναστήρια του Πόντου με ιδιαίτερη αναφορά στην Παναγία Σουμελά και στην ιδιαίτερη σημασία της, από την εκπαιδευτικό κα Αγγελική Βούλγαρη, που ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στα βήματα προσκυνητών στις κορφές του Πόντου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «Η Παναγία Σουμελά με την μοναδική της ιστορία στους αιώνες θα συνεχίσει να αποτελεί το ισχυρό θρησκευτικό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού, το σύμβολο των αγώνων για την διατήρηση της χριστιανικής πίστης και της εθνικής μας συνείδησης. Το πρόσωπο της θα αποτελεί καταφύγιο για όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται σε δύσκολους καιρούς για έναν κόσμο ειρηνικό και αδελφωμένο…». Μια συνεκτική ιστορική αναδρομή στο αποτύπωμα των Ποντίων στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου στο διάβα των αιώνων από την εκπαιδευτικό κα Έφη Καλαϊτζίδου, ξετύλιξε την χρονογραμμή των ιστορικών συμβάντων που οδήγησαν έως στα γεγονότα της Γενοκτονίας, εξηγώντας στους παρευρισκόμενους το ακριβές χωροχρονικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτά συντελέστηκαν.

H εκδήλωση συνεχίστηκε με μια σύντομη παρουσίαση της πληθώρας εκπροσώπων του Ποντιακού Ελληνισμού που πρωταγωνίστησαν και διακρίθηκαν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του τόπου μας (πολιτική, θρησκεία, επιστήμη, οικονομία) από την αρχαιότητα έως και σήμερα, όπως αυτοί αναδείχθηκαν από την εκπαιδευτικό κα Κεραμάρη Χριστίνα. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει και μια αναφορά στις ιδιαίτερες γεύσεις της ποντιακής κουζίνας, οι οποίες αναβίωσαν μέσα από μια πληθώρα παραδοσιακών συνταγών, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την εκπαιδευτικό κα Αβραμίδου Κασσιανή, παρασύροντας τους παρευρισκόμενους σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων.

Και επειδή Πόντος δίχως τραγούδι και χορό δε νοείται, η όλη εκδήλωση διανθίστηκε από παραδοσιακούς χορούς των μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων του 1ου ΕΠΑΛ Σίνδου και του Γυμνασίου Καλοχωρίου, καθώς επίσης και από την καθηλωτική παρουσία του Ποντιακού Συλλόγου Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Δήμου Δέλτα - υπό τον χοροδιδάσκαλο κ. Σικαλίδη Βασίλειο – που ξεσήκωσαν τους πάντες και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό!! Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί σε αυτό το σημείο η εμπεριστατωμένη αναφορά στην ιστορία και τους συμβολισμούς των ποντιακών χορών από τον Διευθυντή του Γυμνασίου Καλοχωρίου κ Κυριαζή Δημήτριο, αλλά και η σύντομη προβολή βίντεο με αντίστοιχους χορούς της Κύπρου από την επίσκεψη του 1ου ΕΠΑΛ Σίνδου στη Μεγαλόνησο σε αντίστοιχη κοινή εκδήλωση.

Στη λήξη της εκδήλωσης, η Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Σίνδου, εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλαν καταλυτικά στην επιτυχία της εκδήλωσης και πιο συγκεκριμένα:

1) Για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και την τελική παρουσίασή του:

Τον Διευθυντή κο Αντώνη Θεοδώρου & την καθηγήτρια κα Σιαμέλη Ελένη της ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄ Λευκωσίας Κύπρου.

Τον Διευθυντή κο Δημήτριο Κυριαζή και τους συμμετέχοντες μαθητές & μαθήτριες του Γυμνασίου Καλοχωρίου.

Την Πρόεδρο κα Σιδηροπούλου Αθηνά , τον χοροδιδάσκαλο κο Σικαλίδη Β. τους εξαιρετικούς χορευτές, τον λυράρη και τον νταουλτζή του Ποντιακού Συλλόγου Διαβατών δήμου Δέλτα «Αλ. Υψηλάντης».

2) Τους Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και παραβρέθηκαν στην τελική παρουσίαση του προγράμματος και με μαθητές των σχολείων τους:

Του ΕΚ Σίνδου κο Χατζόπουλο Δημήτριο, του ΓΕ.Λ. Σίνδου κο Καρβουνιάρη Αριστείδη, του ΕΠΑ.Λ. Χαλάστρας κο Βασιλειάδη Παύλο, του Γυμνασίου Σίνδου κυρίες Παναγιώτου Γεωργία & Στέλλα Αγγελίδου, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σίνδου κο Τζιρίδη Μωυσή, του ΕΚ Ευόσμου κο Χριστακάκη Γεώργιο.

3) Τον Πρύτανη του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Σίνδου κο Αγγελόπουλο Σταμάτιο που μας παραχώρησε το Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου και τον Αντιπρύτανη κο Ξανθό Στέλιο που χαιρέτησε την εκδήλωσή μας.

4) Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων 1ου ΕΠΑ.Λ. Σίνδου, που ήταν δίπλα μας και μας στήριξαν όπως πάντα, καθώς και τους γονείς των μαθητών μας.

5) Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε δύο άξιους Πόντιους, που παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις τους ανταποκρίθηκαν εξ αρχής:

κο Κυριακίδη Γεώργιο, Γενικός Γραμματέας Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά»

κα Πατουλίδου Βούλα, Ολυμπιονίκη

Για περισσότερες πληροφορίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό της εκδήλωσης μπορείτε να επισκέπτεστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/1oepalsindou/?locale=el_GR

Για το 3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Καλοχωρίου)

Ο Διευθυντής

Κυριαζής Δημήτριος

Μηχανές Αναζήτησης